Stadion & Omgeving

Het Van Donge & De Roo stadion

De geschiedenis van het Van Donge & De Roo stadion gaat terug tot 1902. Het jaar dat ook Excelsior werd opgericht. Excelsior bestond uit jongeren uit de wijk Kralingen. Zij speelden hun eerste wedstrijden op een terrein bij het landgoed Woudesteyn.


Nadat de gemeente Rotterdam in 1907 besloot de grond waarop het stadion stond te verhuren aan een beheerder van een renstal, moesten de voetballers een ander onderkomen zoeken. De renbaan werd geen succes en voor 50 gulden per jaar mocht Excelsior zijn wedstrijden weer op Woudestein spelen. In 1921 promoveerde Excelsior naar de Overgangsklasse. De NVB keurde het slechte veld en terrein af en Excelsior moest weer op zoek naar een nieuw onderkomen. Na een jaar op de velden van Sparta Rotterdam, Feyenoord, CVV en VOC te hebben gespeeld kon Excelsior vanaf augustus 1922 terecht op het nieuwe Sportterrein Kralingen aan het Toepad. Aan het eind van de jaren 30 moest dit sportpark helaas het veld ruimen voor de bouw van een marinierskazerne. De club keerde terug naar Woudestein. Na een grondige renovatie, waarbij een tribune en een kleedkamer van het Toepad werden overgeheveld, vond de officiële opening plaats op 9 september 1939.


Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het stadion bezet door luchtafweergeschut en kon er niet in het stadion worden gespeeld. In de succesvolle periode na de Tweede Wereldoorlog bleek de capaciteit van 8.000 plaatsen soms niet genoeg. De club moest regelmatig uitwijken naar Stadion Feijenoord. Door een aantal uitbreidingen kon men de capaciteit verhogen tot 11.000 plaatsen, met de mogelijkheid om noodtribunes bij te bouwen. De eerstvolgende grote verbouwing vond plaats in 1958. Met de hulp van supporters werd aan de noordkant de eerste overdekte staantribune in Nederland gebouwd. Excelsior speelde op dat moment nog in de tweede divisie, maar was na twee achtereenvolgende promoties in 1970 eredivisionist, wat positieve gevolgen had voor de toeschouwersaantallen. Op 7 oktober 1973 werd een nieuwe zittribune geopend. Die bood plaats aan 2.000 supporters. Dit was de laatste grote aanpassing voor een lange periode.


De club jojode veel tussen de verschillende divisies, en zat regelmatig in financiële problemen. Om de spelers en het onderhoud van Woudestein te kunnen betalen zamelden supporters jarenlang oud papier in, wat Excelsior de bijnaam oud-papierclub opleverde. Vanaf 1992 werd onder leiding van voorzitter Martin de Jager gekeken naar mogelijke oplossingen om uit de financiële malaise te komen, maar elk voorstel liep op niets uit. In 1997 besloot de club zelf aan de gang te gaan, en op 17 juli werd de eerste paal voor vier nieuwe tribunes de grond in geslagen. De financiën had men rond gekregen met de vergoeding van sportzender Sport 7, maar dat bleek al gauw niet genoeg. Er werd om gemeentelijke subsidie gevraagd. Deze bleef echter uit, tot woede van de fans, want Sparta en Feyenoord ontvingen wel steun voor hun verbouwingen. Op 10 maart 1999 maakte wethouder Herman van den Muijsenberg bekend dat ook Excelsior gesubsidieerd zou worden en op 31 juli 2000 werd het nieuwe complex geopend. Het stadion kreeg de naam Stadion Stad Rotterdam Verzekeringen, en had twee gloednieuwe tribunes, met op de hoofdtribune (genoemd naar erevoorzitter Henk Zon) nieuwe business-seats.


In 2004 werd het stadion weer omgedoopt, en kreeg weer de naam Stadion Woudestein. Op 14 oktober 2010 werd de Zuid-tribune omgedoopt tot de Robin van Persie-tribune. In 2015 werd de businessruimte, verbonden aan de zakelijke tribune, verbouwd en kreeg de naam Nsecure lounge. Een jaar later in 2016 volgden er nog een verbouwing. De twee hoeken aan de zuidzijde van het stadion werden dichtgebouwd. De totale capaciteit steeg hiermee tot 4.400 plaatsen.


Sinds 1 mei 2017 draagt het stadion de naam Het Van Donge & de Roo stadion en is het stadion meer dan alleen een voetbalstadion.

Het is daarnaast ook een unieke evenementenlocatie waar wij dagelijkse diverse partijen mogen ontvangen!